Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

παραθυράκι


Οι πλατωνικοί έρωτες αξιζουν γιατί είναι αυτοί που θα σου πουν τελικα να αφησεις ενα παραθυρακι ανοιχτο για τους αληθινους, παλιους και μη. Είναι έρωτες ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται το μέγεθος του συναισθήματος, συγχρονίζονται με ό, τι νιώθεις μεγάλο και σου αφήνουν χώρο, τον χωρο που παντα λείπει, στον οποίο μπορείς να είσαι θλιβερά ρομαντικός και ρομαντικά μελαγχολικός. Και είναι τελικά πλατωνικοί γιατί κανείς δε θέλει να σπάσει τη σφαίρα της αμοιβαίας κατανόησης πράττοντάς τους. Μερικοί άνθρωποι είναι ωραίο να αφήνονται αβίαστοι, αμόλυντοι πες.

Και πείθεσαι, ανοιγεις το παραθυράκι, σ’εχει γλυκάνει ανόητε η πιθανότητα κι έχεις πεινάσει για μεγαλείο. Αλλά σημασία δεν έχουν αυτά, σημασία έχει εδώ, πως βάζεις και βγάζεις τους άλλους σαν φορέματα, ντύνεσαι τους ανθρώπους και για μέρες κυκλοφορείς φορώντας κάποιον, επειτα σου σκίζεται και μένεις σπίτι γιατί δεν έχεις τί να βάλεις. Από θεωρίες άλλο τίποτα βεβαίως.

Εγώ προσπαθώ να συμβιβαστώ με την πραγματικότητά μου. Πως δηλαδή η ευτυχία δεν είναι για όλους στην απλότητα. Για μερικούς- έφτασα να γνωρίζω κι άλλους- η πληρότητα έχει αξία μόνο όταν λείπει. Την νηνεμία την φοβάμαι τώρα, δεν έχω υπομονή να την εξετάσω. 

Κι αν κάτι μου λείπει πια, συνειδητά και τσουχτερά, είναι ο χώρος, να μαζεύομαι και να ξεσπάω, κάποιος να μ’αφήσει να κραυγάζω πως ο κόσμος έχει κι άλλο, πέρα από τα βιβλία μου, τα σπίτια και τα λειψά λεφτα, κι ας τα λέω αυτά επειδή φοβάμαι, κάποιον να είναι το ακροατηριό μου για να φτύνω βρισιές, να συμφωνήσει πως δε μας γαμείς, μπορείς όλα μια ωραία Τρίτη να τα χέσεις, και να πας ακόμη πιο μακριά, εκεί που η πραγματικότητα μεσα κι έξω δύναται να είναι άλλη, να τσιρίζω από τον Τσιτσάνη στην ηλεκτρονική και ξαφνικά οι λέξεις να έχουν βαρύτητα, σε όλες τις γλωσσες και σε καμία. Ύψος και βάθος, θ'ακούσω τον Άμλετ της Σελήνης και θα σείεται ο μικρόσκοσμός μου.

5 σχόλια:

Takis X είπε...

Καλά ,τι τέλειο κείμενο ειναι αυτό! Πολύ το χαρηκα Ροδακινο μου..

Ανώνυμος είπε...

!

ροδάκινο είπε...

μα τι έγινε με σενα σήμερα μεσιέ Takis; ξύπνησα να σ'ακούσω αλλά άκουγα μόνο μουσικές- φωνούλα τίποτα..

εισαι καλός, αλλά αερολογώ. Όπως και να χει σαν τα δικά σου δεν είναι, σλουρπ αλλά το εννοώ.

x

Ferdinand+Miranda είπε...

Πολύ όμορφο...

Takis X είπε...

Υπερβολές,υπερβολές ,και να μην το εννοείς..
εκπομπή ,λογω ημέρας δεν εγινε. Βλέπεις πεφτω πάνω στις απεργιες και μετα κλαίω:)Την τεταρτη ξανα στο πόστο μου..