Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Dicht op de muur [Poetry on the wall]


Εχω ξεμείνει με κατι χαρτάκια ποιότητα Α4- μασκότ τα λεγόμενα.


101 ποιήματα στους τοίχους του Leiden. Σήμερα κάναμε μια ωραία βόλτα στα προάστια, μπουλντόγκς και διασκεδαστικά παράταιρες κουβέντες, ζεστή οικειότητα και και στη διαδρομή αναρωτήθηκα που πάω- να ανήκεις.

Φτάσαμε. Πορτοκαλίζοντα φύλλα, απογευματινές ρανίδες ήλιου ανάμεσα στα κλαδιά, υγρό χορτάρι στα ανοιξιάτικα παππούτσια μου. Ξανθά αγόρια σε ελαστικά τραμπολίνα και ξανθά κορίτσια με πλεγμένα μαλλιά σε ροζ ποδήλατα, μεσήλικες γυναίκες με χαρτοφύλακες- γεια σου γεια σου, πελαργοί πάνω στις κουπαστές, τα κανάλια και τα βαρκάκια να στραφταλίζουν όσο πρέπει. Ειδυλλιακά, παραμυθένια, φτιαγμένα από φεγγαρόπετρα και σχεδιασμένα με διαβήτη.

Τρόμαξα λίγο. 

Κι έπειτα στο ωραίον πάρκο, ωραίον τόσο που δεν χωραει αμφιβολία, παππάκια και σκυλιά χαρούμενα και τακτικά όσο και οι ιδιοκτήτες τους- για δες. Κατάτι σουρεάλ, δυό ρουφιξιές σοκολάτα, μια ηρεμία αδιαπραγμάτευτη να απλώνεται πέρα από την πραγματικότητα όμορφη.

101 ποιήματα λέει, ένα πρότζεκτ που ξεκινησε το 199κάτι, και τελειωσε το 2005. Ψέματα γιατί μια μέρα που πήγαινα στη στη σχολη είδα πάνω σε μια σκάλα έναν κύριο να καλλιγραφεί ένα Ιταλικό στον μεγάλο άσπρο τοίχο. Στην επιστροφή είχε τελειώσει. Θαμπώθηκα, παρολίγον ατύχημα, ρόδες και κόκκινοι σκελετοί, θα μας έτρωγαν οι Ιταλοί.


Έψαξα και βρήκα το ποίημα νούμερο 96, που το είχα δει πάλι καθοδόν και με έτρωγε που δε θυμόμουν που. Έτσι, μήπως και δεν είναι τόσο πολίτικαλι κορέκτ πάντα.

                                                                       

John James,14
Refused to serve his conscience up
to indict an innocent man
handcuffed to chair; they tacked his penis
to the table
with a six inch nail
and left him there
to drip
to death
3 days later
Risking death; an act insignificant
in the face of this child’s courage
we sang:
Oje wai wai,
Moje oje wai, wai.
Incensed                  
they went
on a
killing rampage
guns
knives
truncheons
even canisters of tear-gas,
fired close up or
directly into mouths, will
take the back
of
your head off
and many men
died singing,
that night.
Notes caught,
surprised,
suspended
as blows bloodied mouths
clotting into silence.

Δεν υπάρχουν σχόλια: